Vissza a StoryOnline-ra » Sztárblog » Norbi blogja » Az elhízás első lelki oka: a butaság
2008-04-21 11:42:35

Az elhízás első lelki oka: a butaság

A legtöbb ember egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy mit visz be a szervezetébe, amikor eszik. Csak az általam hallott, tudatlansághoz kapcsolódó esetekről vaskos köteteket lehetne írni. Bizonyára külön fejezetet kapna az a férfi, aki nagyon megörült, amikor azt hallotta tőlem, hogy együnk sok fehérjét. „Ez príma – írta e-mailben. – Úgyis imádom a fehér kenyeret...”

A másik eset a kedvencem. Ezt a levelet is eltettem. Azt kérdezte benne egy érdeklődő, hogy ehet-e tejes(!) kiőrlésű lisztet, ha ő egyébként allergiás a tejre. Ez az illető nem hogy az Update1 lényegét, de még a szavak pontos jelentését sem értette, hisz a teljes kiőrlést a tejjel összehozni a legalapvetőbb ismeretek hiányáról árulkodik. Amikor ezt néha elmesélem, sokan nevetnek – nekem speciel annyira fáj a tudatlanságnak ez a szintje, hogy még derülni sem tudok rajta. Persze soha nem nevetem ki őket, hiszen az életmód nem iskolai tantárgy. Megjegyzem lassan a testnevelés sem.

A butaság sajnos nem önmagában létező, elszigetelt jelenség. A fals információk olyanok, mint az önmagukat reprodukáló, illetve sokszorozó vírusok. Egy félreértésből könnyen rémhírek komplett hálózata épülhet, amit – tisztelet a kivételnek – sokszor még a média is segít terjeszteni. Ilyen például a rákkeltő cukorpótlók sztorija és az E-betű hisztéria. Amit nem ismerünk, attól félünk, és aki fél, az befolyásolható, felhasználható, manipulálható. Az ország tizede lassan az irtózatos gyorsan terjedő cukorbetegségben haldoklik, mégis mindenki a ráktól retteg. Szerinted mérgeket jelölnek a Codex Allimentariusban, az európai egyezményes élelmiszer összetevők listájában?! Én is bedőlnék, ha nem néznék utána, és nem alkalmaznék elismert szakembereket. Szerinted létezik színtiszta bio környezet ezen a szennyezett bolygón? Te mindent beveszel? Olvastad, hogy a rákos burjánzó sejtek cukorral táplálkoznak? Ha a feleségem egy téves diagnózis folytán nem kerül PET CT vizsgálatra, soha nem tudom meg. Elterelik a figyelmet és ellenpánikot keltenek. Egyél csak sok cukrot, hogy mindig éhes legyél és fogyassz, termelj sok pénzt. Ha pedig megijedsz, akkor jó drágán vegyél kukacos almát, mert az biztos egészséges.,

Mi az igazság? Vannak elavult E-betűs adalékok és vannak „biósabb” földek is az agyonműtrágyázottnál. Ennyi. Az emberek pedig csak kóvályognak a félinformációk és komplett marhaságok útvesztőjében, miközben fogalmuk sincs arról, mi hogyan hat a szervezetükre.

A butaság legjobb demonstrálói egyébként a fogyókúrázók. Mindenki csak lefogyni akar, lehetőleg azonnal. Az ideális állapothoz vezető út az emberek többségét ugyanúgy nem érdekli, mint ahogy azzal sincsenek tisztában, hogyan lettek túlsúlyosak. A lelkük és az életük valódi problémáit pedig fel sem tárják, inkább néha visszaesve zabálással folytja el a meg nem oldott kudarcok valós fájdalmait. Fejben kell lefogyni, vagy átalakulni! Leginkább a szívedben kell helyretenni a dolgokat.

Pedig az elhízott emberek történetében nincs semmi titok. Mondjuk, eltölt az illető egy hosszú hétvégét egy wellness szállodában, ahol magára szedett négy kilót. Ez teljesen normális jelenség, hiszen a legtöbb hotel éttermi szolgáltatása élettani szempontból felér egy merénylettel. Eszi a vendég a fehér kenyeret, issza a cukros kávét és az üdítőket, majd leballag a medencéhez, pancsol egy kicsit, s közben az a legnagyobb fizikai aktivitása, hogy befekszik egy masszázsra.

Amikor tehát emberünk hazajön, igencsak meglepődik. Lilul a feje a mérleg fölött, és elhatározza, hogy hétfőtől új életet kezd. Már az első munkanapon kegyetlen éhezésbe fog! Este még hősnek érzi magát. Kedden azonban már idegbeteg. A kollégái is húzzák, hogy miért különcködik. Szerdára a drasztikus elvonás miatt az illető elviselhetetlen. Csütörtökön aztán nem bírja tovább: talán névnapja van valakinek, vagy egyszerűen csak a kedvencét főzik a menzán – az indok végül is szinte mindegy, hiszen az ürügyek és az érvek közti határvonal teljesen elmosódik. Emberünk tehát istenesen bezabál, s közben azzal nyugtatja magát, hogy majd hétfőtől ismét visszaáll aszkéta üzemmódba. Addig azonban van három teljes napja. Ez idő alatt – ugye mondanom sem kell? – még a fagyit is pilótakeksszel tunkolja ki. Mindvégig arra gondol, hogy jaj, hétfőtől milyen rossz lesz neki! Ez azért kiváló ürügy a hősünknek, mert egyszerre ösztönöz evésre, illetve ad felmentést a mértéktelenséggel kapcsolatos önvádak alól.

Ő tehát eszik, és persze hízik is, hiszen a szervezete nem buta. Sejtjei még emlékeznek a hétfőtől csütörtökig tartó éhezésre. Azt hiszik, a testet birtokló értelem gazdája a kiéheztetésre ítélt Sztálingrádhoz hasonló környezetbe került, így amikor végre táplálékhoz jutnak, őrült módra elkezdenek raktározni. Mire eljön az újabb hétfő, az eredetileg fogyókúrának induló akció erőteljes súlygyarapodássá változik. És kezdődik minden elölről: szenvedés, lázadás, kicsapongás, bűntudat, elhatározás, önsajnálat… Hősünk pedig nem érti, hogy miért lesznek egyre szűkebbek a ruhái, amikor ő szinte állandóan fogyókúrázik. Azzal pedig főleg nem foglalkozik, hogy mi van elcseszve az életében amit falással akar tompítani. A végén persze semmi öröme nem marad, sőt a zabálás is csak egy állandó lelki marcangolás marad. A végén pedig beáll a hétpercenként meghalók növekvő táborába. Amit addig élt az tényleg teljes élet volt? Rágcsálásba fojtott belső ordítás.

Hogyan is mondják a jog emberei? A tudatlanság senkit sem mentesít a következmények alól…


Címkék:
Értékelés: 4.27 Hozzászólások: (0)
Értékeld mennyire tetszett ez a bejegyzés:

BLOG LEÍRÁSA

MAGAMRÓL

ÜZENŐFAL

2008-04-10 12:15:15 ILona Kedves Norbi!
Én nagyon kedvelem a termékeidet..Sajnos én inzulinos cukorbeteg vagyok.4-éve kb 6kg-mot hiztam. pedig 160g CH vagyok. De most olvatam a naplódban a visliröl. Meg döbbentem mert általában ezt vagyizom, reggelre a cukrom ki ugrik..Doki bácsi azt mondta, hogy attol ha 1-pár virslit meg egy korpás kenyeret meg eszek attól nem lehet. De te most rá muttatál.Nagyon szeretnék fogyni...Szépen kérlek segítsél ebben.
Várom tanácsodat vagy ötleteidet.
Köszönöm.
Szeretettel:ILona

2008-04-09 16:30:35 Mesi Norbis majonéz cukor nélkül,édesítővel. Hehe!! Együk az aszpartámot,ciklamátot,mert az aztán marhára egészségesebb ám,mint egy kis cukor! A virslit meg a nitrátok miatt kell kerülni-így az összes többi felvágotatt,stb.
Attól senki nem lessz egészségeseb,ha Norbis,vegyszerekkel teli vackokat eszik. Tudom,mindenben van valami mesterséges dolog,de nem kötelező megvenni/megenni semmit sem.
Mozogni kell és boldognak lenni,nem örökké a kalóriákat nézegetni,stb.

2008-04-08 12:22:42 csuka Takács Ádám-mal egyetértek

2008-04-06 11:05:29 Orsi Nagyon jó, hogy vannak Norbi Update termékek,az ételízesítő fantasztikus, de amibe cukor helyett édesítőszer van, azt ott is hagyom a polcon.Kipróbáltam a Norbi Rudit és utána rohantam a mellékhelység homályába.Ugyanezt produkálta (a mesterséges édesítőszer) a gyerekeimnél is, így kihagyjuk az életünkből azokat a termékeket.
Tudom, hogy az egészség megfizethetetlen, de sok ember sajnos napi anyagi gondokkal küzd,így már nem tud az egészséges ételekre, életmódra áldozni. Sajnos az egészséges életre való átállást, fenntartást luxuscikknek érzem még a mai világba!
Azon is el kellene gondolkozni, hogy mitől ilyen mentalitásu a magyar ember, mert minden érmének két oldala van.
További jó munkát és egészséget Nektek!
Orsi

2008-04-05 13:35:01 radica947 10 kg-t kellene fogynom, de mivel a kettőnk nyudíja nem éri el a 90 ezer F-ot nekem ne akard bebizonyítani, hogy a csirkemell is olyan olcsó, mint a krumplistészta. A 900 Ft.os kenyérlisztedről nem is beszélve, így adj tanácsot.

2008-04-04 13:10:55 mona Szia Norbi!
Elkezdtem tornászni az aerobzóna kazettádra és szeretnék pár tanácsot és segítséget kérni tőled.Ha lehetséges lenne.Hol tudnám felvenni veled a kapcsolatot?
Előre is köszönöm.Egy küzdő anyuka

2008-04-03 19:41:57 eszter Kedves Norbi!
Ha valaki nem szereti a zöldségféléket, az, hogy fogyókúrázzon?Én nem szeretem őket!Mit tegyek?Kérlek segíts!
Előre is köszönöm!!

2008-04-01 16:55:21 Adri Szervusz!
Akarmilyen fogyokuras recept szerint etkezem, nem fogyok egy dekat sem. Sajnos a cigaretta leszokasa utan felkuszott20 kg.Szeretnem, ha jo tanaccsal segitenek. De ne azt ird ne egyek s akkor biztos fogyok. Minden jot a csaladodnak is.

2008-04-01 16:46:50 Agi Norbi!
Miert kell irni Neked, ha nem valaszolsz, vagy majd e-mailba.Udv: egy 90 kg dagadek!

2008-04-01 10:35:52 aranygaluska LILINEK!!!!

Szerintem azért fogytál ilyen keveset, mert nagyon sokat mozogsz, és fejlődik az izomzatot. Az izomszövet nem tudom, hányszor nehezebb, mint a zsírszövet. Valószínűleg sok zsírtól is megszabadultál, de ugyanannyi izom is épült rád, és ezáltal nehezebb vagy. Próbálj kevesebbet mozogni, mondjuk 3-4szer egy órácskát, vagy csak 45 percet. hátha bejön. Nem okoskodni akarok, de én is ilyen cipőben járok. Másfél éves a kislányom kb. egy éve kezdtem el fogyókúrázni, és 11 kilótól sikerült megszabadulnom. Pedig 20tól szerettem volna.

2008-03-31 11:46:47 Lili Szia Norbi!
2007 májusában miután a kislányom 9 hónap után úgy döntött nem akar tovább szopizni ráálltam a mérlegre és 100 kg-ot mutatott. 173 cm magasságomhoz ez aztán csodás egy látvány volt a tükörnek. Szóval megvettem a zsebkönyvet és nyár végére 16 kg-tól meg is szabadultam heti három szobabiriglizéssel egybekötve. Most január elején 93kg voltam és azóta kőkemény update életmódot folytatok ill heti 3 spinning +heti 2 futás utána pedig réka belsőcomb és has az add önmagad 2-vel. Ma rááltam a mérlegre és 89,8 elmonhatom hogy talán még így életemben nem zokogtam mint ma reggel a tükör előtt. három hónapja minden nap izomlázam van és éhes vagyok amikor lefekszem aludni és még ha édességet kívántam akkor a fahéjas joghurt vagy rudi a max. Miért csak ennyit fogytam? Úgy érzem magam mint egy disznó. A férjemtől annyira elzárkóztam az elmúlt időszakban hogy az már beteges. Mit tegyek mostmár a családom is szenved. Én pedig mégsem fogyok!!! Miért ? kérlek segítsetek hol a hiba? Mit csinálok rosszul?

Köszönettel,
Lili

2008-03-27 20:36:34 Zsuzsa Kedves Norbi!
Nagyon sajnálom ahogy mostanéban veletek bánnak.Sajnos nem vagytok egyedül.Az a baj,hogy a magyar ember annyira elkeseredett és irigy lett,hogy ha valakinek 20 ft-al több jut, már úgy érzik kötelezően meg kell bántani,ki kell közösiteni.Rajtatok azért csapódik,mert ismert emberek vagytok,és valljuk be,mással nem tudnak benneteket megfogni.Hiszen boldog családi életet éltek,szeretitek egymást, a gyerekeket,dolgoztok keményen.Én csak kitartást tudok kivánni,szeressétek egymást.MÁs nem számit.

2008-03-27 13:06:02 Tündi Sziasztok!
Szerintem mindenkinek más a véleménye, és ez így van jól. El kell fogadni. De azért az nekem is szúrta egy picit a szemem, hogy ebben a mai elszegényedett világban miért kell ennyire mutogatni hogy milyen gyűrűt vettek. Mert szerintem itt csak ezen volt a hangsúly. És igen is szálka van az ember szemében, hiszen én is keményen dolgozok minden nap, reggel nyolctól négyig, és havi 100-ból élek, és ez még jónak számít. Még sem panaszkodom. Pedig semmire se elég. Ilyen méregdrága dolgokról még álmodni sem merek. És ez az én részemről nem irigység, csak nekem mindig az jön le hogy valamivel mutogatni kell magukat a mai magyar "sztároknak". Szóval engedjük meg hogy mindenkinek meg legyen a maga véleménye.

2008-03-26 13:04:06 Takács Ádám Sajnos Norbi, állítólag kb. 3 millióan dolgozunk a 10milliós országban (az utolsó fillérig adót fizetve és nem minimálbérre bejelentve), ebből 1.5millió a közalkalmazott... Tehát maradtunk 1.5 millióan, akiknek az adójából tartják el ezt az országot(+ a cégek) Ez a baj. Az én zsebemből is többszázezer ft-ot húz ki az állam, az irigyeimet persze ez nem érdekli. Pedig én bérből és fizetésből élek, ügyeskedni nem tudok (nem is akarok). Más. Te közszereplő vagy, ebből (is) élsz, el kell fogadnod, hogy van ilyen-olyan véleménnyel rendelkező ember is. Nem minden olvasó/TVnéző ember kedvesnővér. Sőt, a legtöbb bulvárfogyasztó ember nem a magas IQ-szintjéről híres. Tisztelet persze a kivételnek. Viszont Te és a Kedves Feleséged (lassan a gyermekeitek is) is a bulvár miatt lettetek ismert emberek. Ha csak simán edzéseket tartanátok egy fittness-teremben, a kutyát nem érdekelnétek (a terembe járókon kívül). De az életetek nagyon sok részét megosszátok a TV-néző közönséggel. Viszont a bulvármédia olyan, mint egy polip, csak sokkal több csáppal és nem enged el Titeket. De véleményem szerint, ezt azért (egy-két esetet leszámítva) Ti sem bánjátok. Ha én lennék "közel a tűzhöz" én sem bánnám. De ez így van jól. Szóval fogadjátok el, hogy a bulvár, nem csak pénzből, partykból és mókából és kacagásból áll. Ha máshogy nem megy, vegyetek egy képzeletbeli mérleget és meg kell vizsgálni, hogy mennyit ad/adott a media és mennyit vesz/vett el. Más.
Sajnos több helyről hallom (sokszor első kézből), hogy a Feleséged aggresszíven, szabályokat nem tisztelve/életveszélyesen vezet. Életveszélyes másokra és magára is. A rendszám miatt nem nehéz beazonosítani. Egyik kamionos span egy “enyhén szólva is” szabálytalan sávváltásra panaszkodott. Az, hogy nem lett baleset, nem a Feleségednek köszönhető. Azt nem tudom mennyire szerette a fizikát, de nem kell ecsetelni, hogy egy 20 tonnás monstrum, mit képes csinálni egy “pici” A4-el. És ez nem írígykedés, csak egyszerű közlekedési szituáció. Persze, ha nem lenne ismert ember, akkor senki nem is “csámcsogna” erről. Egyébként nap, mint nap autóban ülök és azt kell tapasztaljam, hogy a közlekedési morál a béka feneke alatt van, még mindig balkánnak számítunk ilyen téren (is). Éppen ezért kellene egy közszereplőnek élen járni és még inkább betartani a főbb közlekedési szabályokat. Az összeset úgy sem lehet, aki azt mondja, hogy mindig, mindent betart, az hazudik…
Végezetül sok sikert kívánok, amit idáig elértél az életben az figyelemre méltó, ügyesen csináltad, csak így tovább és próbálj/próbáljatok ne elszállni és akkor nem lesz baj…:) Ha már saját magatok nem tudjátok/nem akarjátok a media csápjait kikerülni, legalább vigyázzatok gyerkőcökre, talán még nem késő…

2008-03-26 12:00:17 Ildi Szia Norbi!

A mai világban szinte lehetetlen megmondani,hogy mi a valódi és mi tűnik csak annak.Amennyiben a blogodban leírtak a Te saját gondolataid és meggyőződésből írsz így,én azt mondom,hogy Réka a világ legboldogabb felesége lehet melletted.A Te érdekedben is szeretném,ha ez így lenne.Igazán értékes ember vagy,a feltételes mód csak azért van,mert az ördög sajnos nem alszik...Csak így tovább :-)

2008-03-25 21:54:42 névtelenül Bárcsak minden férfi ilyen figyelmes lenne a feleségéhez! Ezt nagyon becsülöm benned!

2008-03-25 19:47:58 Era SZia Norbi!
Ne foglalkozz már a hülye médiával.nekem személy szerint nem volt szükségem az update-re sohasem - de akármi van, a lényeg az az h segítettél sok sok embernek.Az h ebből pénzetek is lett így korrekt.
Akik meg a zsebedben turkálnak - na az ő ténykedésük társadalmi hasznossága nulla.

2008-03-25 18:45:45 Piedad És Norbi válaszol is? ....

2008-03-25 15:31:36 Anna Szia Norbi!Nagy rajongód vagyok és sokat fogytam a segítségeddel.Egészen másképp látom mostmár a világot.Hála NEKED köszönöm köszönöm köszönöm

2008-03-25 15:15:04 Rudi Norbi ne törődj a médiával.Etesd nyugodtan tovább az állatokat mint ahogy a kislányod mondta egy show-műsorban

© StoryOnline 2007